Tuesday, December 24, 2013

PERINGATAN BENCANA ALAM ....(MUHASABAH DIRI)

BUAT PEMBACA SEMUA...
Keajaiban dan  kebesaran serta kurniaan Allah memang tak pernah selesai dari kehidupan manusia. Asalkan  kita pandai membaca tanda-tanda kebesaran Allah. Allah  selalu ada di mana-mana. Dan seharusnya, kebesaran itu pula yang akan membuat kepala kita kian tertunduk, hati dan jiwa kita kian mengerti bahawa hidup tidak lain kecuali untuk beribadah. Kepada-Nya.Jadi post kali saya ingin kita muhasabah diri mengenang semula bencana yang telah melanda Malaysia dan negara di sekitarnya terutamanya Acheh.

TANDA-TANDA SEBELUM BERLAKUNYA TSUNAMI 2004:
  • Berlaku pada 26 Disember 2004 di pantai barat Acheh.
  • Wartawan  berita Reuters melaporkan bahwa sebelum terjadi tsunami, di Pantai Khao Lak, Thailand, gajah-gajah tunggang yang sedang dinaiki para turis terlihat gelisah dan berlarian kearah bukit, dikatakan bahwa gajah-gajah itu yang menyelamatkan banyak para turis. 
  •  Agus Rasydi, seorang peneliti, menemukan bahwa di Aceh sangat sedikit binatang yang mati dan satu jam sebelum gempa disaksikan bahwa di Kota Banda Aceh banyak burung putih yang masuk dari laut menuju daratan
  • Perilaku aneh beberapa binatang sebelum bencana tsunami telah diamati di Srilangka, sekitar 1 jam sebelum bencana tsunami terjadi, orang-orang di Taman Nasional Yala mengamati 3 ekor gajah berlarian menjauh dari pantai Patanangala menuju perbukitan. 
  • Kelelawar secara fantastis banyak berterbangan disebelah selatan kota Dickwella di Srilangka. Dan juga diamati 2 ekor anjing tidak mau diajak mendekati pantai di dekat Galle, padahal setiap harinya anjing-anjing itu berada disekitar tempat itu.
  • Di sebuah cagar alam pantai selatan India juga diamati sejumlah Flamingo beterbangan menuju hutan yang lebih aman dari cagar alam tersebut sebelum bencana tsunami. Pada saat tsunami melanda Srilangka, sekitar ratusan gajah, macam tutul, harimau, babi hutan, rusa, kerbau air, kera dan mamalia yang lebih kecil serta sejenis reptilia telah melarikan diri dengan selamat menuju ke dataran yang lebih tinggi.
  • Sejumlah besar kura-kura ditemukan mati didaerah puing-puing disepanjang pantai di propinsi Aceh. Kepekaaan dan naluri binatang terhadap respon akan timbulnya bahaya yang tidak dimiliki oleh manusia ini bisa digunakan sebagai alat untuk peringatan pertama bencana alam yang bisa digunakan untuk meningkatkan kewaspadaan manusia sehingga bisa mengurangi jumlah korban jiwa manusia sebagaimana bencana tsunami yang terjadi pada tanggal 26 Desember 2004 yang lalu.
  • keajaiban yang lain adalah, tak ada lalat-lalat yang mengerumuni mayat yang sudah pasti akan membantu cepatnya penyebaran virus atau bakteri kolera. Keheranan akal ini dicermati dengan teliti oleh dr. Mastanto dari Posko Keadilan Peduli Umat (PKPU). “Saya heran, benar-benar tidak ada lalat. Saya tak bisa membayangkan kalau lalat-lalat ada. Kolera pasti tak terbendung,” ujarnya.

Hari ini pula kita dikejutkan dengan berita sebegini. SEDARKAH KITA, ADAKAH INI SALAH SATU PETANDA BENCANA ALAM.....Wallahu’alam bissawab (والله أعلمُ بالـصـواب) = dan Allah lebih mengetahui yang sebenar-benarnya (and Allah knows the right).jom kita terjah berita tersebut..
.
Ribuan ikan melompat ke darat di Lahad Datu
Beribu-ribu ikan yang kebiasaannya hanya berenang di tengah lautan, hari ini dilihat berpusu-pusu berenang ke pesisiran pantai dan melompat naik ke daratan.
Fenomena aneh yang mengejutkan penduduk setempat ini berlaku di Pulau Tambisan, Lahad Datu, kira-kira jam 9 pagi tadi.
Menurut pembaca Sinar Harian Online, Luludaprincess Oja yang berkongsi maklumat itu berkata, kejadian itu disedari oleh penduduk sekitar yang melalui kawasan itu secara tiba-tiba melihat ikan meloncat naik ke daratan.
"..situasi ini disedari oleh orang kampung yang kebetulan berada di tepi pantai, melihat kelainan dalam air tersebut di mana ikan-ikan meloncat naik ke darat.
"Sesetengah penduduk mengambil kesempatan untuk memungut ikan tersebut.
"Ini merupakan fenomena pertama berlaku di kampung tersebut," katanya. 
Dalam pada itu, Sinar Harian Online mendapati video mengenai peristiwa itu yang berdurasi dua minit tiga puluh lima saat telah dimuatnaikkan di laman Youtube. 
Sebelum ini, kejadian tsunami yang berlaku di Acheh pada 26 Disember 2004 turut mencatatkan tanda-tanda pelik sebelum berlaku bencana alam tersebut.


Ribuan ikan melompat ke darat di Lahad DatuRibuan ikan melompat ke darat di Lahad Datu



video
 Sedutan video Ribuan ikan melompat ke darat di Lahad Datu.



Gambar ini saya dapat dari wassap terbaru oleh seorang kawan....ia membuatkan saya terfikir 
KUASA ALLAH SWT MENGATASI SEGALA-GALANYA.... ALLAH HU AKBAR

http://sphotos-b.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/72898_533523980013566_1038508117_n.jpg

saya tinggalkan kamu dengan lagu PADAMU AKU BERSUJUD-AFGAN
SEMOGA MENJADI PERINGATAN UNTUK DIRI SAYA DAN SEMUA....ASSALAMUALAIKUM



"Setiap waktu yg tlh kita habiskan dlm hidup ini, tidak akan berulang kembali
Namun ada satu hal yg boleh kita lakukan iaitu BELAJAR dari masa lalu utk hari ESOK yg lebih baik."
HIDUP MENJADI BEGITU INDAH, KETIKA KITA BERSYUKUR SETIAP HARI
CIKGU ERA:)





hello holla








Tuesday, December 10, 2013

LAGU ICE BREAKING


SELAMAT PAGI SEMUA...
Cuaca yang mendung dan hujan rintik-rintik diluar memberi idea kepada saya untuk berkongsi kepada semua pembaca mengenai LAGU ICE-BREAKING.lagu ice-breaking ini dapat memberi keseronokan kepada pelajar kita dan suasana menjadi lebih GEMPAK.Malah, dapat merapatkan hubungan dengan ahli kumpulan mereka. Ia  sangat sesuai untuk aktiviti LDK (latihan Dalam Kumpulan), PMD (Program Maju Diri) ,Team Building dan apa jua program.  Sebelum memulakan sesuatu program bagi menarik perhatian audien (pelajar saya) saya akan mulakan dengan Lagu Ice-Breaking .Yang Pasti ia dapat mewujudkan suasana mesra dan harmoni seperti GAMBAR DI ATAS....HEHEHE


1. LAGU BUKIT YANG CANTIK
Atas bukit ada rumput,
rumput cantik tak pernah lihat...

rumput atas bukit,

bukit yang cantik... hey,

bukit yang cantik...

atas rumput ada pokok,
pokok cantik tak pernah lihat...
pokok atas rumput...
rumput atas bukit...
bukit yang cantik..hey,
bukit yang cantik.

atas pokok ada dahan,
dahan cantik tak pernah lihat...
dahan atas pokok
pokok atas rumput...
rumput atas bukit...
bukit yang cantik..hey,
bukit yang cantik.

atas dahan ada sarang,
sarang cantik tak pernah lihat...
sarang atas dahan,
dahan atas pokok,
pokok atas rumput,
rumput atas bukit,
bukit yang cantik..hey,
bukit yang cantik.

atas sarang ada telur,
telur cantik tak pernah lihat...
telur atas sarang,
sarang atas dahan,
dahan atas pokok,
pokok atas rumput...
rumput atas bukit...
bukit yang cantik..hey,
bukit yang cantik

atas telur ada burung,
burung cantik tak pernah lihat...
burung atas telur,
telur atas sarang,
sarang atas dahan,
dahan atas pokok,
pokok atas rumput...
rumput atas bukit...
bukit yang cantik..hey,
bukit yang cantik

2.     LAGU OPEN BANANA

open banana..open banana.
close banana..close banana..
Share banana....share banana
eat banana..eat banana..

3. Lagu sha sha lalala

my heart goes shalalala  shalala
 in the morning
shalalala shalala in the sunshine
shalalala shalala in the evening
shalalala shalala just for you!

my heart goes shalalala shalala in the morning
shalalala shalala in the sunshine
shalalala shalala in the evening
shalalala shalala just for you!
shalalala shalala just for you!

4. Sayalah permata
Sayalah permata
Anak kesayangan
kebanggan ayah dan ibu
Saya dibesarkan
dengan kasih sayang
hanya yang terbaik untukku
Menjadi harapan 
di masa hadapan
sayalah anak yang cemerlang


5. Jambatan goyang2
jambatan  (goyang 2x)
ku takut tenggelam 2x
lalu aku berenang 2x
habis basah bajuku 2x
lalu aku sidainya 2x
kupakai semula 2x
CANTIK TAK ?
CANTIK TAK?
(GAYA PALING CANTIK)

6. Banana Sang
Banana Banana
Ba. Banana. Ba Ba Banana.
Peel. Banana. Peel Peel Banana.
Eat. Banana. Eat Eat Banana.
Go. Bananas. Go Go Bananas! 

7.  IF YOU HAPPY AND YOU KNOW IT
If you're happy and you know it, clap your hands (clap clap)
If you're happy and you know it, clap your hands (clap clap)If you're happy and you know it, then your face will surely show it

If you're happy and you know it, clap your hands. (clap clap)If you're happy and you know it, stomp your feet (stomp stomp)If you're happy and you know it, stomp your feet (stomp stomp)If you're happy and you know it, then your face will surely show it
If you're happy and you know it, stomp your feet. (stomp stomp)
If you're happy and you know it, shout "Hurray!" (hoo-ray!)If you're happy and you know it, shout "Hurray!" (hoo-ray!)If you're happy and you know it, then your face will surely show it
If you're happy and you know it, shout "Hurray!" (hoo-ray!)
If you're happy and you know it, do all three (clap, stomp, hoo-ray!)If you're happy and you know it, do all three (clap, stomp, hoo-ray!)If you're happy and you know it, then your face will surely show it


If you're happy and you know it, do all three. (clap, stomp, hoo-ray!)


8.Head, Shoulders, Knees and Toes

Head, shoulders, knees and toes,
Knees and toes.

Head, shoulders, knees and toes,

Knees and toes.
And eyes, and ears, and mouth,
And nose.
Head, shoulders, knees and toes,
Knees and toes.

9. DO WALLY

Scout Rank like to do Wally, Wally, Wally do;
Scout Rank like to do Wally, Wally, Wally do;
Scout Rank like to do Wally, Wally, Wally do;
Oh! Oh-Oh-Oh
Oh! Oh! Oh! Do Wally, Wally, Wally do


10.The Hokey Pokey

 You put your right foot in,

You put your right foot out;
You put your right foot in,
And you shake it all about.
You do the Hokey-Pokey,
And you turn yourself around.
That's what it's all about!

You put your left foot in,
You put your left foot out;
You put your left foot in,
And you shake it all about.
You do the Hokey-Pokey,
And you turn yourself around.
That's what it's all about!

You put your right hand in,
You put your right hand out;
You put your right hand in,
And you shake it all about.
You do the Hokey-Pokey,
And you turn yourself around.
That's what it's all about!

You put your left hand in,
You put your left hand out;
You put your left hand in,
And you shake it all about.
You do the Hokey-Pokey,
And you turn yourself around.
That's what it's all about!

You put your whole self in,
You put your whole self out;
You put your whole self in,
And you shake it all about.
You do the Hokey-Pokey,
And you turn yourself around.
That's what it's all about!


 11. PIZZA HUT
 Pizza Hut (make a square in the air)
A Pizza Hut
Kentucky Fried Chicken (flap your arms like you're doing the chicken dance)
And a Pizza Hut
A Pizza Hut
A Pizza Hut,
Kentucky Fried Chicken 
And a Pizza Hut

McDonalds McDonalds (use two hands-make an "M" in the air, starting in the middle)
Kentucky Fried Chicken 
And a Pizza Hut
Mc Donald's, Mc Donald's,
Kentucky Fried Chicken 
And a Pizza Hut

12. One Finger, One Thumb

One finger, one thumb, one hand, keep moving.
One finger, one thumb, one hand, keep moving.
One finger, one thumb, one hand, keep moving.
And we'll all be happy and today.

One finger, one thumb, one hand, two hands, keep moving,

Repeat three times 

And we'll all be happy AND

Add in turn:
3. One arm
4. Two arms
5. One foot
6. Two Feet 
5. One leg
6. Two legs
7. One head
8. One tongue
9. Turn Around


SEMOGA TERHIBUR DAN JIKA ADA YANG TERBARU , SAYA AKAN SHARING LAGI 
LAGU ICE-BREAKING ...OK, SEE U AGAIN!
CIKGU ERA.

Monday, December 9, 2013

POSTER-POSTER PSIKOLOGI


























"APA PERBEZAAN MEMBODOH-BODOHKAN DAN MENGATAKAN BODOH"

PENULIS sering mendengar  orang mengucapkan kata “membodoh-bodohkan”. Tetapi kalau penulis bertanya, membodoh-bodohkan itu yang bagaimana? Apa bezanya dengan kata “mengatakan bodoh”. Samakah? Berbezakan? Lalu apa erti kata tersebut yang sebenarnya?
Terlebih dulu harus kita fahami bahwa ada dua titik tolak pembahasan yang berasal dari dua kata, iaitu “bodoh” dan “pandai” dan bisa dikembangkan berbagai alternatif seperti berikut.
1.Pandai-pandai
2.Pandai-bodoh
3.Bodoh-pandai
4.Bodoh-bodoh
1.Pandai-pandai (Clever to Clever)
Iaitu orang yang pandai mengatakan bodoh kepada orang yang pandai
Orang pandai yang dibodoh-bodohkan orang pandai bukanlah orang bodoh.
Sebab, orang pandai yang dibodoh-bodohkan tentu punya argumentasi yang masuk akal.
Dengan demikian, orang pandai yang dibodoh-bodohan orang pandai akan mampu membuktikan bahwa dia bukan orang bodoh.
2.Pandai-bodoh (Clever to Stupid)
Iaitu orang pandai yang mengatakan bodoh kepada orang yang bodoh
Orang bodoh yang dibodoh-bodohkan orang pandai sebenarnya adalah  orang bodoh.
Sebab, orangbodoh yang dibodoh-bodohkan tentu tidak punya argumentasi yang masuk akal.
Dengan demikian, orang bodohyang dibodoh-bodohan orang pandai tidak akan mampu membuktikan bahwa dia bukan orang bodoh.
3.Bodoh-pandai (Stupid to Clever)
Iaitu orang bodoh yang mengatakan bodoh kepada orang yang pandai
Orang pandai yang dibodoh-bodohkan orang bodoh bukanlah orang bodoh.
Sebab, orang pandai yang dibodoh-bodohkan tentu punya argumentasi yang masuk akal.
Dengan demikian, orang pandai yang dibodoh-bodohan orang bodoh akan mampu membuktikan bahwa dia bukan orang bodoh.
4.Bodoh-bodoh (Stupid to Stupid)
Iaitu orang bodoh yang mengatakan bodoh kepada orang yang bodoh
Orang bodoh yang dibodoh-bodohkan orang bodoh adalah  orang bodoh.
Sebab, orang bodoh yang dibodoh-bodohkan tentu tidak punya argumentasi yang masuk akal.
Dengan demikian, orang bodoh yang dibodoh-bodohan orang bodoh tidak  akan mampu membuktikan bahwa dia bukan orang bodoh.
Kesimpulan
1.Membodoh-bodohkan adalah ucapan yang ditujukan kepada orang yang sebenarnya tidak bodoh.
2.Mengatakan bodoh adalah ucapan yang ditujukan kepada orang yang memang bodoh.
Ingat kata Plato
“Orang pandai tahu ciri-cirinya orang bodoh, sebab sebelum menjadi orang pandai dia adalah orang bodoh. Tetapi, orang bodoh tidak tahu ciri-cirinya orang pandai sebab sebelumnya dia tidak pernah pandai.
Saran
1. Mengatakan bodoh harus ada faktanya (tentu bodoh dalam kasus tertentu)
2.Kata bodoh sebaiknya dijadikan “shock therapy” dan menjadikannya sebagai sebuah motivasi untuk membuktikan bahawa dirinya bukanlah orang bodoh.

Hariyanto Imadha
Pengamat Perilaku
Sejak 1973

KATA-KATA UNTUK GURU KAUNSELING

SEMOGA HARI INI MEMBERI INSPIRASI BUAT SEMUA FOLLOWER ..:)

JUST FOR YOU 












Thursday, November 28, 2013

PERKONGSIAN VIDEO MENARIK BULAN INI

 

YESS..............SAYA BETUL MERINDUI PEMBACA-PEMBACA SAYA.DAN MASIH SETIA DENGAN BLOG YANG TAK SEBERAPA INI.
HARI INI SAYA BERKONGSI VIDEO YANG MENARIK PADA BULAN NOVEMBER YANG SAYA JUMPA DALAM YOUTUBE.....MOGA JADI TATAPAN UNTUK ANDA SEMUA.


Believers in destiny, it's time to meet your perfect match. The all-new Arbitrage is designed to perfectly match your urban lifestyle and more. http://bit.ly/17FGXwv

Thumb


Surprise your loved ones with the new Watsons VIP Card now with Touch 'n Go. Now you can get more everywhere you go! Get it today and enjoy rewards worth more than RM5,000 when you sign up! Head on over to a Watsons store near you now!  http://bit.ly/1dCm1i

Thumb


Guys, can you relate to this man's confession?Watch how this guy confesses his love the girl of his dreams. But will she say yes?http://curium-cr.com/my-5084874

Thumb


VIDEO] We've all experienced pure uncertainty like this at some point...

Most of us can probably relate to what this couple is going through. Watch. http://curium-cr.com/my-5093560

Wise_words_90_seconds


Watch what happens to underaged kids when they dream of being behind the wheel.

Why it's important to guide children, even when it's make believe. http://curium-cr.com/my-5093588
New_young_driver_90_seconds


OK....THAT'S ALL FOR TODAY.....SEE U AGAIN, BUDDYS!!!! :)

Tuesday, November 19, 2013

IKLAN TV YANG MEMBERI INSPIRASI DALAM KEHIDUPAN KITA....

AS SALAM.............
Kali ni saya ingin berkongsi tentang iklan yang menarik perhatian saya pada dan boleh memberi inspirasi buat semua....JOM KITA LIHAT IKLAN TERSEBUT.




Saturday, November 9, 2013

RIAK DAN SUKA MENUNJUK-NUNJUK TIDAK KEMANAPUN...

HAI, PEMBACA TERSAYANG.....

Rasanya agak lama saya mendiamkan diri kerana begitu terbeban dengan kerjaya sebagai guru kaunseling. Saya banyak program disaat-saat akhir, kena selesaikan....namun begitu saya selalu online FB untuk mendapatkan maklumat tentang bidang saya lah.saya join Group Guru Bimbingan dan Kaunseling. Kadang-kadang saya terkejut dengan realiti sekarang, ramai orang suka menunjukkan hak milik mereka di tempat yang salah iaitu FB.....boleh,tapi PRIVATE kepada orang tertentu jangan PUBLIC.
Realiti memang sikap kita yang suka menunjuk-nunjuk, pantang ada yang lebih mesti suka show off walau originalnya tak siapa tahu.Apa sikap kita bila suka menunjuk-nunjuk bukan ker dah jadi riak.Begitu juga tentang barangan, memang sifat manusia, bila melebihi orang lain akan mula menunjuk-nunjuk, memang tak salah kita berbuat begitu, kita harus megah dengan hasil dalam kesusahan yang diperoleh.Tunjuk semua apa yang dipakai dan dipamerkan. alangkah indahnya kecantikan itu dilihat oleh yang lebih berhak.bukan ditayangkan di tempat umum (FB)FIKIR-FIKIRKAN SEJENAK......saya sendiri muhasabahkan diri saya....rasa diri terlalu lemah dengan kelalaian dunia.

Saya kongsikan Kata-kata peringatan tentang RIAK, semoga kita INGATKAN SELALU DIRI SUPAYA TIDAK TERSASAR JAUh.....:)

Ketahuilah sesusah-susah ANDA,
 ada orang jauh lebih susah  daripada ANDA.
Sesenang-senang ANDA, ada orang yang lebih senang  daripada ANDA
. Maka janganlah mudah meninggi diri, merasa bangga  mahupun bersikap riak.
 Elak merasa diri ANDA lebih hebat, lebih baik, lebih bagus  dari orang lain.
 Racun kepada ibadah adalah sikap riak.
 Penggagal kepada sebuah kejayaan adalah perangai merasa  diri lebih hebat.
 ANDA sebagai manusia, pasti akan ada kekurangan dalam  apa jua kelebihan. 
Seseorang manusia pasti memerlukan manusia lain sebagai  pelengkap kepada  kekurangannya. 
Tidak ada daripada kita yang sempurna, iaitu sempurna dari  segala segi. 
Ada kekurangan, ada kelebihan.Sikap terbaik adalah bersederhana.
Dalam berusaha pada  tahap ekstreme untuk mengejar kejayaan, ANDA diam-diamkan pencapaian.
 Orang yang suka menunjuk-nunjuk serta berlebih-lebihan  adalah orang yang kurang ilmu. 
Orang yang suka bersederhana, itulah orang berilmu. 
Penggagal kepada kejayaan adalah sikap merasa bangga,  terlalu bangga dengan  pencapaian hebat sehingga ANDA lupa bersyukur.
 ANDA  lupa menghargai orang sekeliling,  lupa menghargai pemberian Tuhan kepada ANDA. 
Bak kata pepatah, apabila suda berada di atas, lihat- lihatlah ke bawah. 
Supaya ANDA  tidak menjadi kacang lupakan kulit.


SEBAGAI PERINGATAN UNTUK DIRI SENDIRI DAN KAWAN-KAWAN SEKALIAN....:)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...